keskiviikko 24. elokuuta 2016

Survon omenatarha & helppo omenapiirakka


Kävimme kauppareissun yhteydessä Survon omenatarhassa eilen, joka on Jyväskylän kaupungin ylläpitämä tarha-alue. Survon omenatarha on loistava paikka, sillä sieltä jokainen saa poimia vapaasti pieniä määriä omenoita maistiaisiksi tai kotiin viemiseksi. Survon omenatarha alueella kasvaa erilaisia omenapuu lajikkeita; kesä-, syys- ja talvilajikkeita. Osa omenapuista on koristepuita. Syötäviä omenalajikkeita tuottavia puita on yhteensä 35 ja koristeomenapuita on 14 kappaletta.

Survon omenatarha, satoa





Maistelimme ja poimimme myös muutamia omenoita mukaan Survon omenatarha alueelta. Omenasato näyttää olleen runsas tänä vuonna. Maku omenoissa oli kirpeän raikas, joten päätin tehdä niistä jonkin helpon omenapiirakan tänään. Tällä hetkellä suosin ruoanlaitossa tai leivonnassa reseptejä, joiden avulla tuotokset valmistuvat suhteellisen nopeasti. Löysin Suklaapossu -blogin sivuilta vaniljainen kermaviili-omenapiirakka reseptin. Tämän reseptin avulla valmistui helppo omenapiirakka nopeasti. Maku piirakassa oli sitruunan ja kirpeiden omenoiden ansioista ihanan raikas, mutta kuitenkin kermaviilin ja piimän ansioista pehmeä; suosittelen :). Ohessa vielä resepti, jonka avulla helppo omenapiirakka valmistuu:



Vaniljainen kermaviili-omenapiirakka



N. 20 x 30 cm uunipannulle tai n. 26-28 cm korkealaitaiseen pyöreään vuokaan


Pohja:


100 g sulaa rasvaa
1.5 dl piimää
1.5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle: 

omenaviipaleita (laitoin n. 5 pientä omenaa)
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päällinen:

1 prk kermaviiliä
1dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vaniljasokeria   


Ohje:


Tee pohja. Laita pohjan aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja uita nopeasti sitruunan mehussa. Jos omenat ovat "kovaa laatua" eli eivät kovin helposti pehmene uunissa, lämmitä niitä ennen taikina päälle laittoa hetki mikrossa, jotta ne pehmenevät hieman. Näin ne ehtivät kypsyä ja pehmetä kunnolla uunissa. Lado sen jälkeen ne taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria (lisäksi laitoin alkuperäisestä reseptistä poiketen myös kanelia). Sekoita vielä päällisen aineet keskenään ja kaada omenoiden päälle. Paista 200 asteessa n. 35min. Anna jäähtyä, jonka jälkeen ääntä kohti :)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti